Wanneer je kiest voor een nieuwbouwwoning zijn er best veel zaken waar je rekening mee moet houden. Natuurlijk heeft een nieuwbouwwoning vele voordelen, maar het is toch verstandig om je van tevoren te verdiepen in de zaken die je moet regelen en wat je kunt verwachten.

Wat komt er kijken bij een nieuwbouwwoning?

Bij het kopen van ieder huis komt er veel op je af. Daar is een nieuwbouwwoning geen uitzondering op. Vaak krijg je te maken met een loting en een overbruggingskrediet. Er wordt verwacht dat je de woning kiest vanaf een bouwtekening en dan mag je nog nadenken over wat voor meerwerk je wilt laten uitvoeren.

Vanaf het begin van het aankoopproces staan wij je bij, zodat je weet wat er verwacht wordt en je niet voor verrassingen komt te staan.

Lotingen bij nieuwbouw

Zijn er bij een nieuwbouwproject meer belangstellenden dan woningen, dan vindt er een loting plaats. Meestal worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd. Mocht je interesse hebben in de woning, dan schrijf je je in.

Er zijn geen wettelijke regels voor een loting. Wil je weten hoe er geloot wordt, dan kun je dat bij de makelaar navragen. Als je uiteindelijk ingeloot bent, moet je een aannemingsovereenkomst tekenen. Na het tekenen heb je ongeveer een week bedenktijd.

Zelfs als je uitgeloot bent, maak je nog kans. Je komt dan op een reservelijst te staan. Als er iemand is die de financiering niet rond krijgt of zich bedenkt, maak jij alsnog kans.

Het tekenen van je contract

Een koopcontract bij een nieuwbouwwoning heet een koop-aannemingsovereenkomst. Het is belangrijk dat je deze overeenkomst goed doorneemt voordat je tekent. Laat de overeenkomst zo nodig door een juridische expert lezen.

Het regelen van de hypotheek

Hoogstwaarschijnlijk weet je al dat je de financiering rond gaat krijgen. Maar nu is het tijd om daadwerkelijk de financiering te regelen. Laat je eerst goed informeren over de hypotheekvormen en welke voorwaarden daarbij horen.

Kijk ook altijd of je in aanmerking komt voor NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Je krijgt dan hulp bij eventuele betalingsproblemen en je krijgt korting op de rente. Als je je oude huis nog niet hebt verkocht, kun je kijken of je een aanvullende hypotheek nodig hebt of een overbruggingskrediet.

Je kunt bijvoorbeeld nog extra opties toevoegen aan het bouwplan. Meerwerk heet dat. Hier kun je aangeven dat je een uitbouw wilt of een extra toilet. Deze kosten kun je ook meefinancieren in je hypotheek.

Overdracht bij de notaris

Als alles is geregeld komt het moment van overdracht bij de notaris. Je bent dan officieel eigenaar van het perceel en wat er eventueel al op staat. Je gaat nu ook de hypotheek betalen. Waarschijnlijk zit daar ook een bouwdepot bij waarmee je de bouw kunt bekostigen.

Tijdens de bouw zijn wij er voor je

Alle financiële zaken zijn geregeld en je bent officieel eigenaar. Dan is het fijn dat je een bouwkundige expert aan je zijde hebt staan, met wie je kunt sparren en die je advies kan geven. Ook is het fijn als een expert je op de hoogte houdt van het bouwproces en eventuele obstakels.

Wij zijn hierin gespecialiseerd en staan klanten vaak bij als bouwbegeleider. Wij fungeren in dit geval als woordvoerder namens jou.

Ontzorgen tijdens het bouwproces

Wij zorgen ervoor dat de gemaakte afspraken door de aannemer worden nagekomen en dat er geen discussie hierover plaatsvindt tussen jou en de aannemer. Wij behartigen jouw belangen tijdens dit proces.

Ons doel is om jou volledig te ontzorgen tijdens het bouwproces. Zo’n proces duurt gemiddeld één tot twee jaar. Het is belangrijk dat je weet dat alles goed geregeld is met betrekking tot bouwtekeningen en vergunningen. Wij nemen dat allemaal uit handen.

Kosten besparen met een bouwbegeleider

Wij helpen je ook met besparen op de bouwkosten. Vooraf zijn uren begroot. Wij zien er op toe dat deze niet overschreden worden. Ook houden wij in de gaten of het proces nog volgens planning gaat. Hoe langer het duurt des te meer kosten en dat voorkomen wij op deze manier.

Ook na de bouw staan wij voor je klaar

Na een lange wachttijd heb je dan eindelijk de sleutel van jouw nieuwe droomhuis. Natuurlijk zijn wij er voor je tijdens de eindinspectie. We zorgen dat de oplevering op alle punten naar wens is en dat jij met een gerust hart je woning kunt binnenlopen.

Maar hier begint het werk voor jou eigenlijk pas. De woning wordt kaal opgeleverd en moet vaak nog afgewerkt. Jij staat al klaar met kwasten, verf en behang. Toch is het verstandig om nog even geduld te hebben. Een nieuwbouwwoning zit vaak nog vol met bouwvocht en dat moet er eerst nog uit.

Het is verstandig om je woning eerst geleidelijk op te warmen. Het advies is om te beginnen met 17 graden in de hele woning en dit wekelijks te verhogen met één graad tot je de 20 graden hebt bereikt. Zo voorkom je schimmelplekken en verf dat afbladdert.

Vanzelfsprekend regelen wij dit allemaal voor jou. Net zoals het goed ventileren van de woning na de oplevering. Op deze manier droogt de woning het snelst en heb je het minste last van bouwstof als je de woning betrekt.

De afwerking

Wij staan je desgewenst graag bij om de woning volledig afgewerkt te krijgen. Alles wordt goed geïnstalleerd, de muren worden voorzien van een mooie kleur en de vloeren nemen we ook direct mee.

Het kan zijn dat de woning casco is opgeleverd. In dat geval moeten alles nog geplaatst worden, zoals de badkamer, toilet en keuken. Ook dit werk nemen we uit handen. Als wij klaar zijn met jouw woning, hoef jij alleen nog maar de sleutel om te draaien en alles naar jouw wens in te richten. Dat zijn de leuke dingen van verhuizen.

Wil jij bijgestaan worden door een bouwkundige expert of heb je vragen? Neem dan contact op via:

Meer informatie ontvangen?

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen? Laat uw gegevens achter.