Heb je eindelijk je droomhuis weten te bemachtigen? Gefeliciteerd! Nu ben je van plan te gaan verbouwen om er écht je droomhuis van te maken. Het idee van een grote verbouwing is voor velen stressvol. Want, waar begin je dan? Welke stappen komen er allemaal bij een verbouwing kijken? En niet geheel onbelangrijk, hoeveel kost een verbouwing?

Kosten huis verbouwen

Een van de meest gestelde, en belangrijke, vragen is: ‘Hoeveel kost een verbouwing?’ Het kostenplaatje van een verbouwing is afhankelijk van meerdere factoren. Je kunt denken aan de oppervlakte, je wensen, zelf uitvoeren of uitbesteden, ze wegen allemaal mee. Bij een verbouwing moeten er veel keuzes gemaakt worden, die invloed hebben op de uiteindelijke prijs. Hoe luxer je wensen, hoe hoger het prijskaartje. Zo heeft bijvoorbeeld je keuze van het sanitair veel invloed op de kosten van de verbouwing. Een badkamer kan worden verbouwd voor prijzen tussen de € 2.500 tot
€ 15.000 en een aanbouw van € 17.000 tot € 35.000.

Verbouwing uitbesteden

Vanwege de complexiteit en stress van een verbouwing kiezen veel mensen ervoor dit uit te besteden aan een aannemer of bouwbedrijf. Afhankelijk van je budget, ervaring en tijd kun je hier voor kiezen. Als je besluit de verbouwing uit te besteden aan een aannemer, wordt het hele project voor je geregeld. De aannemer is verantwoordelijk voor de hele verbouwing; van de planning, eventuele vergunningen, het aansturen van vakmensen tot aan de bouwmaterialen. Hij heeft de kennis en ervaring om de verbouwing in goede banen te leiden. Je wordt geheel ontzorgd en dit maakt de ervaring een stuk minder stressvol. Ook heb je één duidelijk aanspreekpunt waar je terecht kunt. Hoewel je betaalt voor het uitbesteden, krijg je hier veel voor terug.

Verbouwing financieren

Ga je de verbouwing bekostigen van je eigen geld of besluit je te lenen? Er zijn verschillende mogelijkheden tot het financieren van je verbouwing. Afhankelijk van je situatie kun je een hogere hypotheek in laten schrijven, een tweede hypotheek nemen of een bouwdepot afsluiten. Daarnaast is er de optie om de verbouwing te financieren met een persoonlijke lening. De rente ligt over het algemeen hoger dan bij een hypothecaire lening. Om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn is het belangrijk al je financiële gegevens te verzamelen en advies in te winnen van een hypotheekadviseur.

Ben je van plan de woning te verduurzamen, dan kun je in principe een hoger bedrag lenen. Denk aan zaken als isolatie en HR+++ beglazing.

Huis verbouwen stappenplan

  1. Goed uitdenken 

Het verbouwen van een huis vergt veel voorbereiding. Door tijd te nemen voor dit proces kom je voor minder verrassingen te staan. Zo heb je de tijd om goed na te denken wat je echt wilt en de mogelijkheid je wensen eventueel samen met je partner goed door te spreken.

  1. Budget en financiering

Aan een verbouwing hangt een prijskaartje, maar kan je woonplezier vergroten én je huis in waarde laten stijgen. Wat voor jou mogelijk is hangt geheel af van je budget. Als voorbereiding zul je je financiële gegevens moeten verzamelen en waarmee je een budget voor de verbouwing kunt bepalen. Het is aan te bevelen om in je budget rekening te houden met onvoorziene uitgaven.

Afhankelijk van je budget, wensen en hypotheek situatie kun je besluiten de verbouwing te financieren.

  1. Offerte

Nu je een plan en budget hebt opgesteld kun je een offerte op gaan vragen. Neem de tijd voor dit proces. Zorg dat je een goed gespecificeerde offerte ontvangt, bij voorkeur bij verschillende bedrijven. Bespreek duidelijk je wensen. Bij onduidelijkheden, neem contact op met het bedrijf en vraag om toelichtingen. Eventueel kan de offerte meerdere keren worden aangepast. Hou ook goed in de gaten of de offerte in lijn ligt met het budget.

  1. Planning

De offerte is getekend, het gaat gebeuren! De volgende stap is het maken van een planning. Een goede planning is onmisbaar bij een verbouwing. Wat is er allemaal nodig? Per wanneer kan de verbouwing beginnen? De aannemer zal het project coördineren en met alle partijen afstemmen.

Ook zijn er privé allerlei zaken om in de planning mee te nemen. Wanneer krijg je de sleutel? Waar staan de spullen opgeslagen? Is er een tijdelijke woning nodig?

  1. Beginnen maar!

Tijdens het verbouwproces is het belangrijk om betrokken te blijven. Hou in de gaten of alles naar wens is en bekijk goed de eindfactuur. Bij twijfel is het aan te bevelen dit meteen te bespreken en niet af te wachten. Als je verbouwing is afgerond is het belangrijk om de spelregels te kennen wat betreft nazorg en garantie. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Verbouwen en vergunning

Of je een vergunning nodig hebt voor je verbouwing is geheel afhankelijk van wat er verbouwd gaat worden. Een vergunning is nodig wanneer je constructieve aanpassingen doet aan jouw huis. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een dakkapel of het verwijderen van een draagmuur. In sommige gevallen heb je geen vergunning nodig. Het is erg belangrijk om dit goed uit te zoeken in verband met verzekeringen en om je te houden aan de regelgeving. Eventuele vergunningskosten kan je meenemen in het budget.

Klinkt het aanvragen van een vergunning stressvol? Wanneer je besluit de verbouwing uit te besteden zal de aannemer ook de vergunningen regelen. Een aannemer heeft de kennis en expertise om je te adviseren wat er nodig is en de aanvraag voor je te doen.

Klaar om van jouw huis een droomhuis te maken?

Met ons 65-jarige bestaan hebben wij de kennis en ervaring in huis om jouw verbouwing tot een succes te maken. Omdat we begrijpen dat het verbouwen van je huis een ingrijpende gebeurtenis is, ondersteunen en ontzorgen we je zo veel mogelijk. Met ons vaste bouwteam van 45+ vakmannen leveren wij kwaliteit en zijn we pas tevreden als jij dat ook bent.  

Wil je een vrijblijvende offerte aanvragen of heb je een vraag? Neem contact op!

Meer weten over ons? Lees hier meer over De Dyk Vastgoed.